sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Vuoden parhaat ja kauneimmat

Kuva on elokuvasta Fabiennen muistelmat, joka ei vuoden 2019 elokuvien joukossa korkealle noussut. Ennemminkin se on pettymys siihen nähden, että elokuvan ohjannut japanilainen Hirokazu Kore-eda oli Suomessakin jo päästy tuntemaan laadun tekijänä. Hänen 2013-18 ohjaamansa Isänsä poika, Siskokset ja Shoplifters ovat lähes sosiologisia tutkielmia perheyhteyden ongelmista, joihin oleellisena osana vaikuttaa puhumisen vaikeus. Yhdestä ongelmasta on kysymys Kore-edan nyt Ranskassa tekemässä elokuvassakin, mutta ote on heppoisen komediallinen ja välillä mennään farssinkin puolelle.

Fabienne Dangeville on yli 70-vuotias filmitähti, jonka elämänpiiriin Pariisissa ei varsinaisesti kuulu muita kuin hän itse. Kaikki muut ovat ilmaa. Hänen asioidenhoitajanaan 40 vuotta toimineen miehen lapsenlapsistakaan hän ei tiedä mitään, eikä syynä ole muistisairaus, vaan egoismi ja narsismi.

Nyt
Fabiennesta on tehty elämäkertakirja, jossa hän sanoo ensimmäisen miehensäkin kuolleen, ja pihallaan elelevän kilpikonnan Fabienne on nimittänyt miestään halveksien Pierreksi. Ei Pierre kuitenkaan kuollut ole, vaan tulee Fabiennea onnittelemaan kirjasta.

Fabiennea näyttelee
Catherine Deneuve. New Yorkista on tullut tyttären perhe, tytärtä esittää ranskalaisen elokuvan seuraavan sukupolven suurin tähti Juliette Binoche ja hänen miestään nuoren Pekka Rädyn näköinen Ethan Hawke. Kun tytär on ensimmäisenä yönä lukenut kirjaa, hän on löytänyt siitä koko joukon valheita. Kirjan nimi on La Verité (Totuus), mutta kirja onkin pelkkää puppua. Siitä tämä sitten alkaa, puhetta, puhetta ja puhetta niin kuin ranskalaisissa elokuvissa kliseen mukaan aina on liikaa.

Fabienne tekee edelleen elokuvia, mutta vaikeaa on, kun kukaan muu ei osaa näytellä. Eikä ole koskaan osannutkaan. Kun joku mainitsee muiden näyttelijöiden nimiä, Fabienne heilauttaa vähän päätään, että ai jaa, mikähän sekin luulee olevansa.
Väheksyvän hymähdyksen saa myös Brigitte Bardot, joka muuten 1960 oli pääosassa Henri-Georges Clouzotin elokuvassa La Verité.

Kyllähän elokuvan katsoo erinomaisten näyttelijöiden ansiosta, mutta sisältö on niin nopeasti käsitelty, että pitkästyy. Catherine Deneuvesta minulle palautuu aina mieleen henkilökohtainen anekdootti lomamatkasta Pariisiin. Lähdin sieltä junalla Cherbourgiin ostaakseni Cherbourgin sateenvarjon, mutta yli kymmenessä kaupassa ja kahdella bensa-asemalla käytyäni en sateenvarjoa Cherbourgista saanut.

VUODEN 2019
PARHAAT ELOKUVAT


1. Todd Phillips: Jokeri
2. Quentin Tarantino: Once upon a Time in… Hollywood
3. Martin Scorsese: The Irishman
4. Rax Rinnekangas: Once Upon a Time in Sad Hill
5. Fernando Meirelles: Kaksi paavia
6. Yorgos Lanthimos: The Favourite
7. Sebástian Lelio: Gloria Bell
8. Ken Loach: Kiitos tilauksestasi
9. James Mangold: Le Mans 66 – Täydellä teholla
10. Robert Schwentke: Kapteeni

2010-LUVUN PARHAAT

1. Jean-Luc Godard: Adieu au langage (2014)
2. Lars von Trier: Melancholia (2011)
3. Todd Phillips: Jokeri (2019)
4. Quentin Tarantino: Once upon a Time in… Hollywood (2019)
5. Terrence Malick: To the Wonder (2012)
6. Pawel Pawlikowski: Ida (2013)
7. Andrei Zvagintsev: Leviathan (2014)
8. Edgar Reitz: Kotiseutu – kaipauksen vuodet (2013)
9. Timo Koivusalo: Täällä Pohjantähden alla, osa 2 (2010)
10. Nikita Mihalkov: Auringon polttama -trilogian osat 2 ja 3 (2010-11)

KAUNEIMMAT
(AAKKOSJÄRJESTYS)


Vittoria Belvedere
Nathalie Emmanuel
Anne Hathaway
Keira Knightley
Krista Kosonen
Rachelle Lefevre
Natalie Portman
Yuval Scharf
Adriana Ugarte
Rachel Weisz


Tuossa edellä kriteereinä ovat kauneus, söpöys, persoonallisuus ja eroottisuus. Kun näihin lisätään hyvä säilyvyys, saadaan kymmenen muuta:

Kim Basinger
Senta Berger
Juliette Binoche
Maria Bonnevie
Catherine Deneuve
Sidse Babett Knudsen

Cristina de Inza
Paula Prentiss
Satu Silvo
Naomi Watts


kari.naskinen@gmail.com