lauantai 2. marraskuuta 2019

Talikkalassa on vielä kymmenkunta vanhaa puutaloa

"Minä olen tämmöinen maatuska, tulin Viipuriin Kasimovista, nyt kauppa käy huonosti, kun ei ole turisteja”, sanoi Galenka-rouva Talikkalan torilla Viipurissa.

Kesällä turisteja on enemmän ja silloin Talikkalassakin on vilkasta.
Ensi kesänä tilanne on entistä parempi helpotetun viisumisysteemin ansiosta. Turistien varassa torimyyjät eivät kuitenkaan ole, sillä viipurilaiset käyttävät toria runsaasti. Oikeastaan sitä voi luonnehtia eräänlaiseksi kauppakeskukseksi, jossa myyjillä on kiinteät paikat, useimmilla kovaseinäiset, yöksi suljettavat liikehuoneet ja toisilla telttamaiset rakennelmat.

”Täältä saa kaikkea”, sanoi Galenka. Vaimoni osti Galenkalta kauniin villapuseron 1200 ruplalla ja minä yhdeltä toiselta kauppiaalta nahkahansikkaat 20 eurolla.

Tämä viralliselta nimeltään Eteläinen tori on Viipurin tärkein tällainen kauppapaikka. Ollut jo pitkään, koska kauppahallin ja Pyöreän torin luona olevalle kauppatorille ei enää yli kymmeneen vuoteen ole päästetty muita kuin matkamuistokauppiaita. Punaisenlähteentorilta lopetettiin torikauppa 1957, kun siitä tehtiin erityinen juhlakenttä. Tuolloin torilta purettiin vaakahuone, jonka paikalle pystytettiin Leninin patsas. Kaupungin vanhassa keskustassa saavat maalaiset myydä vihanneksia Maununkadun jalkakäytävällä Pohjolankadun ja Tottinkadun välisellä pätkällä.

Lenin on tärkeä nimi myös Talikkalassa, jossa sijaitsee Lenin-museo siinä talossa, jossa Lenin piileskeli
syksyllä 1917. Museo on lähellä toria Aleksanterinkadulla (Rubezhnaja ulitsa 15). Viime viikolla museon johtaja Nadezhda Zabavskaja kävi Lahdessa kertomassa hankkeesta, jolla pyritään selvittämään lisää Talikkalan kaupunginosan historiaa. Lahden seudullakin asuu ihmisiä, joiden vanhemmat tai isovanhemmat ovat tulleet tänne Talikkalasta evakkoina.

Talikkala oli nimenä tuttu jo 1500-luvulla, jolloin alueella oli Christer Talikan tila. Talikkala sijaitsee Patterimäen takana. Alue liitettiin Viipurin maalaiskunnasta Viipurin kaupunkiin 1924. Vielä noihin aikoihin aluetta kutsuttiin Tiiliruukiksi johtuen siellä toimineista tiili- ja kaakelitehtaista. Se oli tiilitehtaille hyvä paikka, koska siellä oli kymmeniä mutakulppeja, joista saatiin savea. Kulpat olivat niin isoja, että niissä pystyi uimaankin, ja ongella sai ruutanoita.

Tiiliruukin katujen nimet mainittiin ensimmäisen kerran manttaalikirjassa 1895: Alakatu, Aleksanterinkatu, Annankatu, Kaivokatu, Nousutie, Pekonkatu, Saunakatu, Uusikatu, Vilhonkatu.

Nadezhda Zabavskaja kertoi, että vuoden 1901 rekisterin mukaan Talikkalassa oli noin
360 taloa, joista nyt on jäljellä kymmenkunta, yksi niistä vihreä Lenin-museon talo. Paha tilanne oli juuri tuon 1901:n rekisteröinnin jälkeen, kun iso tulipalo tuhosi 98 rakennusta.

Tunnettuja paikkoja Suomen-aikaisessa Talikkalassa olivat 1926 valmistunut Talikkalan yhteiskoulu Hirvikadun ja
Talikkalankadun kulmassa, lastenkoti Tiiliuuninkadulla, NMKY:n oppipoikakoti, Babtistiseurakunnan rukoushuone ja osuuskuntamuotoinen Patterimäen sauna, jonka piirustukset laati arkkitehti Jalmari Lankinen. Myös VPK:lla oli oma talonsa, jonka iso sali muutettiin elokuvateatteriksi 1936. Puupää-elokuvien Pätkä eli Martti Elis ”Masa” Niemi oli kotoisin osuvasti Pilakatu 2:sta.

Talikkalassa toimivat aikoinaan myös Viipurin Puutyö Oy:n puusepäntehdas sekä viisi leipomoa (Haakana, V. Kiiskinen, T. Kosonen, Y. Runne ja M.H. Salmi).

Talikkalan Toverit
oli tämän työläiskaupunginosan merkittävin urheiluseura. TUL:n mestaruudet se voitti jääpallossa neljä kertaa ja jalkapallossa kaksi kertaa. Sotien jälkeen seura jatkoi toimintaansa ensin Helsingin Tovereina ja myöhemmin Hyvinkään Urheilu-Tovereina.

Asukkaita Talikkalassa oli 1930-luvulla yli 5000. Nykyistä asukasmäärää unohdin kysyä, mutta alueelle nousseista kerrostaloista päätellen heitän tähän veikkaukseksi 15 000. Talikkala on ilmeisen hyvin toimiva kaupunginosa, sillä päivittäistavarakauppojakin on kaksi, lisäksi isompi liikekeskus, ravintoloitakin on kaksi, on myös terveyskeskus, koulu, kaksi lastentarhaa ja oma sivukirjastokin, mitä nyt kävelykierroksella havaitsin. Viipurin keskustasta kävelee Talikkalan torille 20 minuutissa ja taksilla pääsee 150 ruplalla.

kari.naskinen@gmail.com