Hämeenmaan oman edustuston jäsenistä kuusi on kaupunginvaltuustossa: Kari Lempinen (SDP), Anneli Viinikka (SDP), Sari Niinistö (Kok), Merja Vahter (Kok), Rami Lehto (Ps), Riina Puusaari (vihreät). Tällä kokoonpanolla se on valtuuston neljänneksi suurin ryhmä.
Vaihtoehto Sokoksen pönkittämiselle on, että uusi taidemuseo tehdään Mallasjuoman vanhaan tiilirakennukseen ja siihen liitettävään uudisrakennukseen Päijänteenkadun varrelle.
Paljon taidemuseoita ja erilaisia kulttuurikeskuksia kiertänyt yleisönosastoaktivisti Juhani Melanen on todennut, että Sokoksen yläkertaan suunniteltu tilaratkaisu on onnettomin, mihin hän on koskaan törmännyt. Lisäksi se on hengetön.
Oikeassa on. Olisihan se taidemuseon arvoakin alentava, että se jouduttaisiin väsäämään jonnekin tavaratalon vinttikerrokseen. Sen sijaan jos museo saataisiin Malskin alueelle, liittyisi kokonaisuus suoraan Lahden historiaankin.
Malskin yritys- ja kulttuurikeskuksen rakentuminen siihen liittyvän taidemuseon kanssa loisi uutta sykettä Lahden keskustaan. Alueen valmistuminen onkin Lahden kaupunkikuvalle tärkeää. Verrattuna Sokos-vaihtoehtoon Malskin teollisuushistoriaa sisältäviin tiloihin on mahdollista tehdä mm. tapahtuma-areena, elokuva-, tanssi-, näyttely- ja esiintymistiloja sekä luovien alojen yrityksiä ja niiden tarjoamia palveluita.
Mitä tarjoaisi Sokos? Matalan tavaratalokerroksen eikä muuta. Hämeenmaa on tietenkin iso tekijä Lahdessa, ja kaupungin herrojen ja muiden päättäjien tekee varmaan mieli kuunnella sen toiveita. Taidemuseoasiassa Hämeenmaa on kuitenkin selvästi heikoilla verrattuna Malskin mahdollisuuksiin. Tämän lukija näkee heti, että otsikon yhteydessä oleva kuvahahmotelta on Malskilta, eikä Sokokselta.
kari.naskinen@gmail.com