lauantai 28. kesäkuuta 2025

iSense, Apple, IMAX®, Järvelän Kino


Pari vuotta sitten lopetin elokuvateattereissa käymisen niissä käyttöön tulleen ylikovan äänen takia. Olin asiasta useamman kerran huomauttanut elokuvia saliin säätävälle henkilökunnalle, mutta muutosta ei tullut, ja kun sitten yhdestä elokuvasta joudun liian kovan volyymin takia lähtemään pois kymmenen minuutin jälkeen, se oli siinä. Nyt kuitenkin halusin nähdä Helsingin Tennispalatsin suurimman ja kauneimman iSense-salin. Otin varmuuden vuoksi mukaan tukevat melunestokuulokkeet ja kannatti, koska ilman niitä en olisi katsonut uutta Formula 1 -elokuvaa. Vaikka olen käynyt lähes kymmenen kertaa F1-kilpailuissa, siellä ei näin kovaa meteliä ole ollut, mutta yhteen teatterisaliin ängettynä 20 auton hurjat äänet ovat järjettömyys.


Ovimikkotytöltä kysyin, mitä tuo iSense-nimi tarkoittaa. Kuulemma ei varsinaisesti mitään, on vain tällaisen saliformaatin brändinimi. Kotiin palattuani yritin löytää isense-sanalle suomennosta, mutta ei löytynyt, mutta tietokoneen ohjelma tarjosi tilalle insenseä, joka tarkoittaa mieletöntä, naurettavaa, tyhjää jne. Kun nimi kaiken lisäksi kirjoitetaan sillä tavalla väärin, että ensin on pieni i-kirjain ja toisena on erisnimen iso alkukirjain, tulivat heti mieleen Applen vehkeet iPhone ja iPad. Uuden F1-elokuvan alkaessa näkyikin alkuteksteissä, että päätuotantoyhtiö on ollut Apple Original Films, joka on saanut elokuvan teatterijulkaisemista varten yhteistyökumppaniksi Warner Brosin. Näin tämä iApple valtaa viihdemaailmaa ja vähän muutakin. Apple-elokuvat, Pirkka-kirjat, mitä seuraavaksi?

Näitä mielettömän isoja saleja on Finnkinon teattereissa lisäksi Espoossa, Tampereella, Turussa ja Raisiossa.
On myös IMAX®-teatteri Helsingin Itäkeskuksessa, ja ehkä se on vielä mahtavampi, kun niitä ei ole raatsittu muita tehdä. Finnkinon verkkosivuilla näistä molemmista teatteriuutuuksista on paljon tarinaa.

Tennispalatsin Isensessä on 635 paikkaa. Eilen se oli melkein insense, sillä meitä oli siellä iltapäiväesityksessä 16, joista yksi poistui 40 minuutin kohdalla.
Meluntorjuntaoperaationi ansiosta viihdyin koko vajaan kahden tunnin ajan, mutta onneksi elokuvaa oli USA:ssa esitettävästä versiosta lyhennetty 40 minuuttia. Helsingistä kotiin ajaessani ajattelin heti muistinvaraisesti, että selvästi parempia autourheuluelokuvia ovat aikajärjestyksessä ainakin (vuosiluvut tarkistin) Howard Hawksin Vauhtihurjat (1965), John Frankenheimerin Grand Prix (1967), Lee H. Kazinin Le Mans (1971), Ron Howardin Rush (2009) ja James Mangoldin Le Mans 66 (2019).

Uusin elokuva on komea ja
Joseph Kosinskin ammattitaitoisesti ohjaama, mutta käsikirjoitus pettää. Juoni on koko ajan ennalta arvattavissa, eikä tällä leffalla ole muita elokuvallisia arvoja kuin tekninen onnistuminen. Kysymyksessä on ensisijaisesti F1-bisneksen markkinointikampanja.


Joitakin faktoja F1-maailmasta tulee maallikoille selväksi, mutta toisaalta myös hassuja vääriä asioita.
Brad Pitt kilpa-ajajana on hyvä ja näkyyhän siellä leegio oikeitakin naamoja F1-ympyröistä, mutta näiden oikeiden hahmojen tehtävä on vain olla, ainoat 3-4 sanan ”puheroolit” on Fernando Alonsolla, Zak Brownilla ja Frederic Vasseurilla. Pitt ajaa Apex GP -tallin autolla, jossa on Mercedeksen moottori, ja tallin pääpaikaksi on lainattu McLarenin hienoa teknologiakeskusta Wokingissa Lontoon eteläpuolella.

Seuraavaksi menen tarkastuskäynnille Kärkölään, jossa Järvelän Kino on saanut uudet omistajat. Elokuvateatteri palaa kahdeksan kuukauden hiljaiselon jälkeen toimintaan elokuun lopulla. Katsojapaikkoja on vähän yli sata.

kari.naskinen@gmail.com