Helsingin Sanomien Visio-liittteen etusivulla eilen Margaret Thatcher löi Riikka Purran saksilla ritariksi. Tämä on varmaan mannaa Riikka Purralle, joka näin nostetaan yhden kaikkien aikojen kovimman naispoliitikon veroiseksi. Tämä on juuri sitä, josta Purra itse sanoi jo vuosi sitten, että ”ei poliittisia päätöksiä tehdä empatian perusteella – on epärealistista edes kuvitella niin” (HS 16.4.2023). Kovin kauas on Perussuomalaiset-puolue siis etääntynyt edeltäjästään SMP:stä, joka oli todistetusti pienen ihmisen ja unohdetun kansan asialla. Purran hallituskumppanille Kokoomukselle hänen julma linjansa sopii, koska Purran politiikassa ollaan pienen ihmisen sijasta Kokoomuksen perusideologian mukaisesti suurpääoman asialla. Petteri Orpo sanookin tämän aamun Hesarissa, että Kokoomus tekee persujen kanssa vain normaalia ”maltillista keskustaoikeistolaista politiikkaa”.
Empatia tarkoittaa kykyä ymmärtää, mitä toinen ihminen kokee tämän näkökulmasta. Empaattinen ihminen pystyy myötätuntoiseen eläytymiseen, ja tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset kokevat eniten empatiaa silloin, kun he ovat tekemisissä itsensäkaltaisten ihmisten kanssa. Riikka Purra ei halua olla missään tekemisissä huonossa asemassa olevien ihmisten kanssa, ei edes tunnetasolla.
Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsijärvi on jo nähnyt, että Purra pitää pintansa, eikä peruunnu leikkauksistaan, vaan lähtee siitä, että ihmisoikeuksia voi loukata. Sosiaaliturvaleikkaukset ovat kohdentuneet juuri vähävaraisten ja heikompiosaisten talouksiin. Pitkäaikaistyöttömien ihmisarvoisen elämän perusedellytyksien heikentäminen ja jatkuva selviytymistaistelu ovat johtaneet epäinhimillisiin elämäntilanteisiin.
Alv:n korottaminen koskee myös lääkkeitä, minkä lisäksi lääkekorvausten alkuomavastuu nousee 50 eurosta 70:een. Tämä on ristiriidassa jopa YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen kanssa, samoin Suomen perustuslain kanssa ja Suomea sitovan Euroopan sosiaalisen peruskirjan kanssa. Sairaanhoidon asiakasmaksujakin korotetaan ja tämä pakottaa yhä useamman hakemaan toimeentulotukea. Kuten kansanedustaja Tarja Filatov kirjoitti, ”toimeentulotuki ohjaa kädestä suuhun elämiseen, eikä viisaaseen varautuvaan taloudenhoitoon”. (Demokraatti 25.4.2024)
Jokaisen oikeus lääkinnälliseen apuun, turvaan sairauden aikana ja tehokkaaseen sosiaaliturvaan eivät toteudu. Näin rikotaan jokaisen oikeutta yhdenvertaiseen asemaan ja ihmisarvoiseen elämään.
Huhtikuun alussa poistuivat myös työttömyyspäivärahan suojaosa ja lapsikorotukset. Nämä heikennykset ovat nyt todellisuutta 200 000 ihmisen kohdalla. Lisäksi persusuomalaisten hallitus lisää opiskelijoiden ja muidenkin empatiaa saamattomien asumismenoja jopa tuhansilla euroilla vuodessa sekä ajaa vapaaehtoisjärjestöjen avustuksia nollaan. Vertaus Thatcheriin onkin sikäli osuva, että Purra on viemässä meitä niin yksilökeskeiseen ja oman onnensa seppä -yhteiskuntaan, että puhe uusliberalismista perustuu tosiasioihin.
Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Minna van Gerven on sanonut Purran saksien markkeeraavan menokuriajatusta, jossa sosiaaliturva on vain kylmä menoerä. Kuitenkaan huono-osaisilta leikkaaminen ei tuo parasta hyötyä, koska sen myötä ongelmat kasaantuvat entistä enemmän heikompien ryhmien päälle ja lopullinen lasku valtiolle kasvaa ja pahoinvointi lisääntyy.
Talouspolitiikan arviointineuvosto sanoi tammikuussa, että hallituksen tavoitteet ovat hyviä, mutta joidenkin vähävaraisten käytettävissä olevat tulot pienenevät huomattavasti ja ”suurin ongelma on, että eri sosiaalietuuksien leikkaukset kohdistuvat osin samoihin ihmisiin”. Nyt kun ynnätään yhteen kaikki Purran saksimiset, niin karkea arvio on, että vähintään puoli miljoona ihmistä tulee kärsimään.
Purran saksimislista on pitkä. Eikä sitä vastaan saisi protestoida, koska tarkoitus on kieltää poliittiset lakot. Lähestytään sadan vuoden takaista tilannetta, kun äärioikeisto silloin kielsi lakot. Tämä kielto perustui ns. kommunistilakeihin (viralliselta nimeltään suojelulaki), jotka säädettiin 1930. Tuohon aikaan kommunismiksi leimattiin kaikki muu paitsi porvarillisuus, ja jos työläiset vähänkin osoittivat mieltään, he saivat kimppuunsa Lapuanliikkeen ja rikkurikaartit.
HS Visiossa 4.5.2024 Björn Wahlroos muisteli, että Rautarouvan viittaa on tätä ennen soviteltu Juha Sipilälle ja Elina Valtoselle, mutta muutaman mutkan kautta se on nyt Riikka Purran harteilla. Hän on selvästi ottanut ohjenuorakseen Thatcherin periaatteen, että ”ensisijaisesti ihmisten on huolehdittava itse itsestään”. Nykyinen pääministeri Rishi Sunak on samoilla linjoilla – jos ette huolehdi itsestänne, lähetämme teidät Ruandaan.
kari.naskinen@gmail.com