Kun Lahti haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, teetettiin juhlapaita Ruotsissa, sieltä sai halvemmalla. Valituksi tuli kuitenkin Turku, jonka oli Suomen ehdokkaaksi nimennyt opetusministeri Tanja Karpela (o.s. Vienonen). Ministerin sukujuuret ovat Lahdesta, mutta enemmän painoa oli kai sillä, että hän on syntynyt Turun lähellä ja ollut siellä kihloissakin Sauli Niinistön kanssa. Nyt Lahdessa ei tarvitse uuden juhlapaidan tekijää halvimman hinan perusteella valita, koska Lahti Energian myymisellä vaikka osittainkin saadaan riittävästi rahaa. Eikä tähän tarvita edes kaupunginvaltuuston päätöstä, koska pienessä piirissä kaupunginhallituksessa voi kaupungin omistamasta yhtiöstä myydä 49 prosenttia.
Tänään tiistaina kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen esityksen perusteella Ice Capital Oy:n tarjouksen liittyen konsultointipalveluiden hankintaan Lahti Energia Oy:n myynnin valmisteluun ja mahdolliseen myyntiprosessin toteuttamiseen. Lisäksi hyväksyttiin kilpailutuksen perusteella KPMG Oy:n tarjous Lahti-konsernissa tehtävien mahdollisten muiden yritysjärjestelyjen tueksi. Konsulttipalkkiot näistä ovat 650 000 euroa.
Juhlapaitahistoria alkoi tavallaan jo 2006, kun oli kuultu ensimmäinen huhu Iittiin rakennettavasta moottoriradasta. Sinne vaan mukaan bisnestä tekemään ja kulttuuripääkaupunkipaitaan painettiin takautuvasti myös Radan vuosi -teksti.
Vuonna 2007 oli juhlateemana muotoilu, koska Lahdessa sanottiin, että ollaan muotoilun kärkikaupunki. Siitä yhdeksän vuotta ja Lahden muotoiluinstituutti alkuperäisessä muodossaan lopetettiin. Samana vuonna lakkautettiin myös Lahden taideinstituutti.
Vuonna 2008 käytiin läpi kansallisia kipupisteitä, joista pahimmat olivat Hennalan keskitysleiri ja teloitukset 1918 sekä toiseksi pahin MM-dopingkisat 2001.
Vuonna 2009 juhlittiin kaiken ikäisten kaupunkia, koska silloin oli vielä paljon keski-ikäisiäkin. Nyt heistäkin iso osa alkaa lähestyä hoitokotivaihetta.
Vuonna 2010 oli teemana kulttuurien mosaiikki. Sitä edustivat Kahdeksan surmanluotia Vanhassa Jukossa, jonka silloinen teatterisali oli nykyisen Lahden kauheimmassa rakennuksessa, ja Tampere United voitti Uusi Lahti -cupin loppuottelussa FC Lahden 2-1 Suurhallissa, joka sittemmin pilkottiin sählyn ja muiden pikkulajien harrastuksiin.
Koska Lahdesta ei 2011 tullut t-paidasta huolimatta kulttuuripääkaupunkia, ei lisää paitojakaan enää tehty. Vuonna 2012 Lahti oli kuitenkin yhdessä Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kanssa jonkinlaisina apureina Helsingille, joka oli tuolloin maailman muotoilupääkaupunki. Vuonna 2021 Lahti oli peräti Euroopan ympäristöpääkaupunki ja ehkä sitä varten tehtiin Ruotsissa paitojakin, mutta ei osunut kohdalle.
Mitähän näistä kaikista juhla- ja teemavuosista on jäänyt kouraan? Tässäkin yhteydessä tulee mieleen, että ympäristöpääkaupungiksi ei Lahtea olisi valittu ilman Lahti Energia Oy:n ainutlaatuista kivihiilestä luopumista ja muita ympäristötekoja, mutta nyt kaupungin poliittisilla eliittirouvilla ja -herroilla ei ole mielessä muuta kuin raha – myydään pois ja annetaan tulevaisuus bisnesmaailman vastuulle, vaikka meistä veronmaksajista takuulla 80 prosenttia vastustaa myyntiä.
kari.naskinen@gmail.com