maanantai 7. elokuuta 2023

Tekoäly ja robotit päästävät meidät vapaalle


Päivittäin saa nykyisin lukea juttuja uusista tekoäly- ja robottikeksinnöistä. Tarvitseekohan lasten tulevaisuudessa käydä kouluakaan, kun ihmisiin asennetaan heti syntymässä tietokonesirut, joihin syötetään vieraiden kielten ääntämisohjeet ja kasvien latinankieliset nimet?

Paul McCartney kertoi BBC:n haastattelussa, että Beatlesilta tulee tänä vuonna vielä yksi ennen julkaisematon levy, joka on viimeistelty tekoälyn avulla. Etelä-Koreassa johti Söulin sinfoniaorkesteria robotti, Harrison Ford pystyy esittämään Indiana Jonesia kuoltuaankin, koska tekoälyn avulla hänet pidetään hologrammina entisessä kunnossaan jne.

Suomi on digitaalitekniikan hyödyntäjänä maailman kärkeä ja robotti-idean ottivat ensimmäisenä käyttöön suomalaiset ravintolat, joissa keksittiin, että työntekijöitä voidaan vähentää, kun tehdään asiakkaista robotteja, jotka itse palauttavat astiat keräilypaikkaan. Nämä asiakkaiksi tulleet robotit eivät ajattele, vaan tekevät ohjelmoidusti sen, mitä seinässä lukee: "Palautathan astiat tähän." Näin ravintolat säästävät 20 000 työpaikan kustannuksista.

Oleellinen asia koko tässä touhussa onkin, että työntekoa pystytään vähentämään. Kun tekoäly hoitaa herrojen sisätyöt ja robotit duunareiden raskaat työt, voidaan Raamatusta pyyhkiä yli Jumalan uhittelu, että ”otsasi hiessä sinun pitää syömän leipäsi, kunnes tulet maaksi jälleen”. Eikä maaksi tuleminenkaan pian ole varmaa, kun Harrison Fordin tavoin meistä muistakin saattaa tulla kuolemattomia.

Koska Raamattu on näin havaittu valeuutisten levittäjäksi, niitäkin saa ruveta polttamaan. Eikä ole väliä kiihkouskovaisten maiden suuttumisesta, koska minkäänlaisiin kahakoihin ei ihmisten tarvitse ensi vuosikymmenestä alkaen enää osallistua, vaan sodat käydään tekoälyjen kesken tietokoneiden näyttöruuduilla.

Sitten kun mennään seuraavalle vuosikymmenelle, on joka ukolla kotonaan 3D-tulostin, jolla voi itse tehdä robotin.

Toistaiseksi on
kuitenkin petrattavaakin. Miten esimerkiksi kauppojen automaattikassat eivät ymmärrä, että nollaoluessa ei ole alkoholia, eikä päästä niitä tölkkejä läpi ilman automaattikassan valvojan operaatiota? Verkkokaupasta robotin kuskaamat ruokatavarat puolestaan jäävät kadulle alaovelle, kun robotti ei osaa soittaa summeria ja vaikka osaisikin, ei ainakaan meille pääsisi, kun meidän talossa ei ole hissejä.

Automaattiautot ovat jo aika pitkällä, mutta ongelmiakin on. Hyvä asia joka tapauksessa, sillä liikenneonnettomuudet tulevat vähentymään. Toistaiseksi lehdissä on isot jutut, kun automaattiauto kaikesta huolimatta tulkitsee jonkin tlanteen väärin ja aiheuttaa kolarin tai sähköauto syttyy palamaan. Nämä ovat kuitenkin pikkujuttuja ihmisten aiheuttamien miljoonien liikenneonnettomuuksien rinnalla. Tänä vuonna on liikenteessä kuollut jo yli 800 000 ihmistä.

Mercedes-Benz on juuri aloittanut USA:ssa kolme kuukautta kestävän kokeilun, joka tuo sen autoihin Chat GPT -tekoälysovelluksen. Sen saa päälle äänikomennolla ”Hey Mercedes, I want to join the beta programme”. Eikä tarvitse toista ihmistä kyytiin edes juttukaveriksi, sillä Chat GPT:n ansiosta auton ja kuljettajan kommunikointi muistuttaa luonnollista keskustelua ja spontaania dialogia, kuten Mersu kehuu.

Kunnallisalan kehittämsissäätiön viime viikolla julkistaman kyselytutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista uskoo, että tekoäly vaikuttaa myönteisesti teollisen tuotannon tehokkuuteen (62 %) ja työn tuottavuuteen (50 %). Sen sijaan tekoälyn arvioidaan heikentävän yksityisyyden suojaa (49 %), työpaikkojen määrää (37 %) ja asiakaspalvelua (35 %).

Monipuolisessa kyselyssä kokoomuslaiset ja vihreät vastasivat selvästi hyväksyvimmin menossa olevaan ja kiihtyvään kehitykseen. Persujen kannattajat olivat eniten vastahankaan, mikä oli tietysti odotettua, koska persut vastustavat kaikkea, Yle Teemaa, hintojen korotuksia, autojen stop and go -järjestelmää, korkealta kirkumista oopperatalossa, ulkomaisia elokuvia ym.

Entä hyväksytäänkö, jos Olavi Virta pannaan laulamaan Kari Tapion Olen suomalainen? Tällainenkin on mahdollista. Freddie Mercury on jo esittänyt Abban kappaleen The Winner Takes It All.

Ei vain olisi yli 50 vuotta sitten uskonut, että nyt melkein lähestytään Stanley Kubrickin elokuvassa 2001: Avaruusseikkailu (1968) olevaa tilannetta, jossa avaruusaluksen tietokone HAL-9000 ottaa yhden konfliktin seurauksena koko aluksen omaan hallintaansa. Eikä ollut hajuakaan sellaisesta tulevaisuudesta, että 2020-luvulla pörssiarvoiltaan kovimpia yrityksiä olisivat Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Instagram ja Tesla.

Joka tapauksessa on tärkeintä, että kehitys jatkuu ja helpottaa ihmisten elämää. Se vain on selvitettävä, miten järjestetään verotulojen jatkuminen valtiolle, kun töitä ei enää tehdä hiki hatussa. Vaikka yksinkertaista sen luulisi olevan: verot maksatetaan tekoäly- ja robottijärjestelmien omistajilla ja käyttäjillä.

kari.naskinen@gmail.com