Demokraattisessa järjestelmässä kaksi oikeistopuoluetta Kokoomus ja Perussuomalaiset saivat viime vaaleissa yhteensä 41 prosentin kannatuksen. Kun hallituksen kasannut Petteri Orpo sai lisukkeiksi samaa ideologiaa pönkittävät suomenruotsalaisten puolueen ja kristillisten puolueen, oli enemmistö valmis ja sen pituinen se. Vasemmiston on ihan turha syyttää oikeistohallituksen ohjelmaa liian oikeistolaiseksi, niin kuin porvarien oli yhtä aiheetonta syyttää Sanna Marinin vihervasemmistolaista blokkihallitusta liian vasemmistolaisesta päätöksenteosta. Paitsi kepulaisilla ehkä olikin aihetta, vaikka itse siinä hallituksessa mukana olivatkin, mutta mitäs menivät.
Vaaleissa nämä asiat aina ratkaistaan. Sitten eduskunnassa ja hallituksessa puolueet vain toimivat äänestäjiensä toivomalla tavalla useimmiten. Siksi nämä asiat eivät nyt kuulu vasemmistolle, koska lähiajat oikeisto hoitaa maan asioita niin kuin oikeiston äänestäjät haluavat. Muiden turha länkyttää, odottakoot vuoroaan, jos kansa sellaisen äänestämällä joskus suo.
Tällä kertaa tuli Perussuomalaiset-puolueesta hallituspelissä suurempi voittaja kuin vaaleissa konsanaan. Se on nyt päällikkönä puolueelle ylivoimaisesti tärkeimmässä asiassa, maahanmuuton kaikenlaisessa karsimisessa. Osittain kysymys on kuitenkin pelkästä silmänlumeesta, kuten Timo Soini sanoi pakolaiskiintiön vähentämisestä 1000:sta 500:een: ”Ei vaikutusta mihinkään.” Tähän samaan Suomi suomalaisille -kokonaisuuteen kuuluu myös kehitysyhteistyön vähentäminen. Koska persupuoluetta ei kiinnosta pätkääkään se, mitä Ahvenanmaalla ja sitä kauempana maailmassa tapahtuu, ei se myöskään välitä siitä, että esimerkiksi Afrikkaa ottavat haltuun entistä enemmän Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Turkki. Tämä on sikäli loogista, että persujen peruslähtökohta ei ole ”Suomi ensin”, vaan ”Suomi ainoastaan”.
Kuten peruspersut äänestäessään halusivat, myös EU-vastaisuus kuuluu puolueen ohjelmaan, samoin ilmastonmuutoksesta vähät välittäminen ja kulttuurialan hyysäämisen lopettaminen. Puolueen iso asia vaalikampanjassa oli, että autopolttoaineiden hinta ei saa nousta, ja tämä hoidetan nyt niin, että pakollisen hinnannousun torjumiseksi pannaan kaikki maksamaan korotettua arvonlisäveroa, vaikka kaikilla ei autoa olekaan.
Aivan kaikkea haluamaansa Perussuomalaiset-puolue ei kuitenkaan saanut hallitusohjelmaan, kuten verkkolehti Sarastuksen päätoimittaja Timo Hännikäinen kirjoitti: ”Perussuomalaiset siis saivat läpi maahanmuuttolinjauksensa ja niiden toteuttamiseen tarvittavat ministerinsalkut, mutta joutuvat vastineeksi syömään suuren hatullisen uusliberaalia paskaa.” Kuten Helsingin Sanomissa viime viikolla kerrottiin, Hännikäinen oli allekirjoittamassa myös Sinimustan puolueen kannattajakorttia.
Helsingin Sanomat oli tutkinut, ketkä edellisten kunnallisvaalien ehdokkaista olivat allekirjoittaneet tämän fasistipuolueen kannattajakortin. Heitä oli yhteensä 239, joista ylivoimaisesti eniten oli persuehdokkaita (97). Nykyisten eduskuntapuolueiden kannattajista ei allekirjoituksia löytynyt SDP:stä eikä RKP:stä, muista kylläkin.
Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaista löytyi sinimustien kannattajia vain yksi, vaikka puolueella oli vahva sidos fasistiseen IKL:ään 90 vuotta sitten: ”Isänmaallinen vaaliliitto” eduskuntavaaleissa 1933. Nykyisen Sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru on tuomittu käräjäoikeudessä juutalaisia halveksuvasta kirjoituksestaan.
Kokoomuskin sai hallitusohjelmaan sekä isoja että pieniä mielihalujaan. Ay-liikettä tullaan kuristamaan, pitemmällä tähtäimellä henkihieveriin asti. Kaiken mahdollisen yksityistäminen on tietenkin keskeisin asia. Tähän liittyy sekin, että asumistuki poistetaan omistusasunnossa asuvilta. Köyhien ei pidä asuntoja omistaa, vaan menkööt vuokralle rikkaampien ja asuntoja omistavien yksityisten yhtiöiden asuntoihin.
Ruokakaupoissa myytävän alkoholin valikoimaa laajennetaan ja tässäkin on lopullisena määränpäänä Alkon lakkauttaminen. Mitä sillä enää tekee, kun Finlandiavotkankin osti Coca-Cola. VR:n Z-junat yksityistetään tämän hallituskauden aikana ja seuraavien 3-4 hallituskauden aikana ovat lakkautuslistalla Posti, Rahapaja, Veikkaus ja Yle. Myös kirkuminen oopperatalossa lopetetaan, kuten iso osa perusäänestäjistä on halunnut.
Kun nykyistä vahvempia juomia alkaa saada Citymarketista ja Lidlistä, krapulapäivät lisääntyvät. Tämän takia hallitusohjelmassa on, että pelkästään yhdestä sairauspoissaolopäivästä ei makseta palkkaa.
Terveyskeskusten hoitojonojen purkamiseen käytetään heti 335 miljoonaa euroa. Tällä rahalla maksetaan Kela-korvauksia Mehiläiselle, Terveystalolle, Pihlajalinnalle ja muille yksityisille terveysfirmoille. Sama yksityistämistavoite on alle 3-vuotiaiden lasten perhe- ja päiväkotihoidossa. Omavastuu yksityisen hoidon tuella ostetuissa palveluissa on kuitenkin korkeampi kuin julkisen puolen varhaiskasvatuksen asiakasmaksut, joten suhteessa korkeammat maksut estävät pienituloisia perheitä käyttämästä yksityisiä palveluita.
Äitiyspakkaukseen lisätään pallo. Koska Petteri Orpo on TPS:n miehiä, se on jalka- tai sählypallo, luultavasti tämä pienempi ja kevyempi. Tässä palloasiassa persupuolue yllättäen hävisi Kokoomukselle, koska persut olisivat halunneet vauvalaatikkoon pantavaksi suomalaisuutta parhaiten edustavan pesäpallon.
Äänestää kannattaa aina. Jos seuraavissa vaaleissa haluaa vaikuttaa niin, että neljän vuoden päästä pallo vaihdetaan jääkiekkoon, pitää ennen vaaleja ottaa selvää, missä puolueessa on eniten lätkäfaneja.
kari.naskinen@gmail.com