Ralli se on mun rattoni ja laulujen kuuntelu paras työni, juu. Tällaiselle täyskaupunkilaiselle oli juhannusaatto nyt aivan täydellinen. Safarirallia iPadilta aamukahdeksasta iltaviiteen ja televisiosta vanhoja suomalaisia iskelmäohjelmia puoliltapäivin pitkälle juhannusyöhön. Kun pani rallilähetyksestä äänen minimiin, pystyi iskelmiä kuuntelemaan koko ajan.
Yksi tunnin tauko telkkarissa kuitenkin oli uintikilpailujen takia, mutta kun merkkipäiväkalenteristani näin, että Georg Malmstenin syntymästä tulee ensi maanantaina kuluneeksi 120 vuotta, soitin sen ajan Jorin levyjä.
Yksi erikoisuus kahdella Malmstenin cd:llä vuosien 1929-42 levytyksistä on tuttu ja mukava, juhannukseenkin hyvin sopiva jenkka, Malmstenin itsensä säveltämä Kahden venheessä. Sanat siihen teki Dallapen Martti Jäppilä. Mutta kun on toinenkin Kahden venheessä, jonka Malmsten levyllä laulaa. Piti soittaa iskelmäekspertti Hannu Saariselle, johon aikoinaan tutustuin Alkossa, jossa kävin ostamassa juhannusviinoja. Saarinen oli Alkossa myyjänä, mutta myöhemmin paljastui, että hän on varsinainen vanhan iskelmämusiikin tietoniekka, oli mukana tamperelaisessa Salix-levy-yhtiössä. Se siirsi cd-levyille yli 50 vuotta vanhoja iskelmiä, jotka eivät olleet tässä formaatissa ilmestyneet.
Tavoitin Saarisen eilisiltana kesämökiltä ja vastaus tuli kuin viinakaupan hyllyltä: Malmstenin oma sävellys on vuodelta 1936 ja se toinen, joka on valssi, vuodelta 1932, säveltäjänä Veli Johannes Heimonen ja sanoittajana R.R. Ryynänen. Se on kuitenkin arvoitus, miksi Malmsten antoi omalle sävellykselleen saman nimen.
Kumpikaan näistä lauluista ei siis ole tango, ja Saarinen kertoi, että Malmstenia ei nimenomaan voikaan tangolaulajaksi sanoa. Tosin kyllä näiden kahden levyn 53 kappaleesta on tangojakin 12. Mikään laji ei tietenkään ollut vieras, kyllä joukkoon mahtui myös foxeja, polkkia, pasodobleja ja marsseja. Kokonaan toisenlainenkin musiikki kävi. Vuonna 1930 Malmsten oli nimiroolissa Händelin oopperassa Julius Caesar, joka Toivo Haapasen johtaman Radio-orkesterin ohjelmana kuultiin suorana lähetyksenä.
Malmstén opiskeli vuosina 1922-30 laulua Helsingin konservatoriossa (nyk. Sibelius-akatemia) yhtenä opettajanaan Aino Ackté, joka valitsi Malmstenin Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussin rooliin Savonlinnan oopperajuhlille 1931. Myös Aino Ackté oli mukana esityksessä. Myöhemmin Malmstenille tarjottiin vakituista työtä Kansallisoopperasta, mutta hän ei mennyt, koska palkka olisi ollut pienempi kuin tienestit sotilasmuusikkona Puolustusvoimissa. Malmsten ehti toimia musiikkiluutnantiksi ylennettynä myös Laivaston soittokunnan varajohtajana ja Helsingin poliisisoittokunnan kapellimestarina.
Ajankohtainenkin tuo Julius Caesar juuri nyt, sillä heinäkuun lopulla sen tuo Savonlinnaan Kroatian kansallisteatteri.
Saarinen muisti vielä kertoa, että Malmsten levytti paljon lauluja nimellä Matti Reima. Ajateltiin kai, etteivät ihmiset olisi kyllästyneet, kun aina se yksi ja sama Malmsten laulaa. Vaikka eivät he kyllästyneet, mistä kertoo sekin, että Malmstenin yli 800:aa levytystä myytiin erinomaisen paljon.
Souda venhe valkamaan,
siellä odottaa tyttö
sinisilmä tuulantei,
hänkin yksin tuulantei.
Venhe liukuu järven pintaa,
järven pintaa tuulantei.
Tyttö nojaa pojan rintaan
pojan rintaan tuulantei,
kaislat rannan
heille kuiskii tuulantei.
Juhannusaaton iskelmäohjelmat alkoivat Laila Kinnusesta ja sitten tulivat Tamara Lund ja Rami Sarmasto, Pirkko Mannola, Carola, Katri Helena, Paula Koivuniemi, Kaija Koo, Johannes Vatjus, Anneli ja Anniina Mattila, Antti Raiski, Kake Randelin, Meiju Suvas, Ari Klem, Paula Vesala sekä kaiken huippuna Nylon Beat, joka ensimmäistä kertaa näin tutustuen teki mukavan vaikutuksen.
Nykylaulajien ongelma kuuntelijoiden kannalta on, että sanoista ei saa selvää. Kun meillä on kuitenkin aina televisiossa päällä tekstitys huonokuuloisia varten, niin nythän kävi ilmi, että Nylon Beatin kappaleiden sanoitukset ovat hauskoja. Myös Nylon Beatin esiintyminen oli pirtsakka. Tiedä sitten, vieläkö Jonna ja Erin (kuvassa) nykyisin esiintyvät, sillä tämä eilen nähty nauhoitus oli Raumanmeren juhannusjuhlilta 2002. Teflon love huba huba huba, seksi vie ja taksi tuo.
Nylon
Beat
tulee uudelleen Tv 2:lta tänään klo 17.15. Myöhemmin
illalla nähdään vanha Kesäillan valssi -ohjelma Vesivehmaan
Jenkkapirtiltä ja rallikin jatkuu vielä.
kari.naskinen@gmail.com