E-osuuskunta Ekan ravintolapuolen linjajohtaja Pekka Huhtala ja Mallasjuoman kova myyntimies Heikki Vilppunen olivat tammikuussa 1988 seminaarissa Luostolla. Pienen tauon aikana Huhtala ja Vilppunen menivät tupakalle ja sillä käynnillä sovittiin vuoden olutkaupat. Tuolloin Ekalla oli noin 350 ravintolaa, joiden yhteinen oluenmyynti oli miljoona litraa.
Asiasta kerrotaan kirjassa, joka käsittelee Ekan ravintolatoimintaa vuoteen 1989 asti, jolloin Ekan hotelli- ja ravintolatoiminta yhtiöitettiin Restel Oy:ksi. Ne olivat niitä aikoja, jolloin meillä Lahdessakin tapahtui iso muutos, kun LOK:n perinteinen Jukola ja Jukolan baari lopettivat 1987. Sen jälkeen osuuskaupan ravintolatoiminta jatkui viidellä ravintolalla: Disco Galaxy (ent. Hoijakka), Aleksin Pub, Bugatti, Street Bar ja Martina.
Heikki Vilppunen sen sijaan ei lopettanut. Hän oli koko kansan tuntema Salpausselän kisojen ja Lahden MM-hiihtojen lähettäjä. Oli aloittanut 50-luvun lopulla ja jatkoi 90-luvulle saakka. Aina kun matkaan startattiin väliaikalähdöillä, pisti Vilppunen toisen kätensä hiihtäjän olalle ja päästi irti, kun oli aika lähteä. Vielä tv-aikanakin Vilppusella oli pitkään rukkasensa selkämyksessä jokin Malskin olutmainos, mutta sitten se kiellettiin.
Salpausselän kisat ovat aina olleet värikäs tapahtuma, Lahden tärkein. Eivätkä kilpailupäivät loppuneet päivän hämärtyessä. Seurahuoneella, Jukolassa, Salpauksessa ja joka paikassa jatkettiin. Yhtenä iltana ja alkuyöstä Vilppunen oli varmaan ollut olutbisnestäkin tekemässä kolmeen asti ja aamulla oli taas lähdettävä kisoihin. Kun Eero Mäntyrannan vuoro tuli, hän nuuhkaisi Vilppuseen päin ja totesi: ”Huh, huh.”
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta Osakeyhtiö Mallasjuoman perustamisesta. Panimon historia on pitempikin, sillä sen perustaja, kauppias Henrik Mattson oli jo 1874 ostanut silloin Hollolaan kuuluneella Niemen alueella sijainneen panimon. Sieltä Mattson siirsi panimotoiminnan 1902 Lahden kauppalan puolelle Vapaudenkadulle, josta tapahtui muutto Päijänteenkadulle 1912. Seuraava iso muutos oli, kun Mallasjuoma rakennutti 1930-luvun lopulla Sammonkadun ja Nastolankadun kulmaan viisikerroksisen tehtaan, joka oli tekniikaltaan yksi Euroopan nykyaikaisimmista. Nastolankatu jäi tehdasalueen alle, ja näin sitä ei ole enää Lahden kartalla.
Vilppusen ja Huhtalan Luoston-reissun jälkeen 1988 Mallasjuoma yhdistyi Hartwalliin, panimotoiminnot Päijänteenkadulla päättyivät 1998 ja toiminta Malskin alueella loppui kokonaan 2003, kun uudet tuotantolaitokset valmistuivat Kujalaan moottoritien viereen.
kari.naskinen@gmail.com