torstai 2. heinäkuuta 2020

Kiina uhkaa globalisaatiota

Kiinassa sanotaan olevan 200 miljoonaa valvontakameraa, Yhdysvalloissa ehkä puolet tuosta. Lisäksi asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kiinalaisten kasvojentunnistusjärjestelmä on parempi. Mutta näistä tuonnempana.

Internet on yksi merkittävä osa globalisaatiota. Sekään ei kuitenkaan ole kaiken kattava järjestelmä. Kiinalla on oma ”palomuurinsa” lännen hapatuksia vastaan ja Venäjällä on samanlaisia aikeita. Kyllä kiinalaisetkin pääsevät tekemään ostoksia Amazonin verkkokaupasta, mutta se
ei onnistu yhtä yksinkertaisesti kuin meillä. Toisaalta kiinalaiset eivät niin paljon Amazonia tarvitsekaan, koska Kiinalla on oma Alibaba-verkkokauppansa.

Kiinan ja USA:n välien heikkeneminen sekä korona ovat nyt loitontaneet Kiinaa lännestä. Niin tärkeä Kiina kuitenkin on, että kun tällaisia häiriöitä syntyy, ne vaikuttavat nopeasti. Koronaviruksen takia Kiinassa suljetut tehtaat saivat aikaan sen, että esimerkiksi elektroniikkateollisuus meni jumiin
myös Amerikassa ja Euroopassa. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että Kiinan osuus maahantuoduista komponenteista on Yhdysvalloissa noin 45 %, Saksassa 28 % ja tätä rataa.

Kiinan tarkoituksena on myös luoda tietokoneiden käyttöjärjestelmä, joka korvaisi Microsoft Windowsin. Oman jälkensä se jättää myös uuteen 5g-standardiin, jota kehittävät telealan isot yritykset Yhdysvalloista, Aasiasta ja Euroopasta. Tämä kansainvälinen 3GPP-kimppa päättää siitä, millaiset tekniset ratkaisut otetaan mukaan 5g-standardiin – ja tässä taas: merkittävä osa näistä ratkaisuista perustuu toistaiseksi Huawein patentoimaan teknologiaan.

Saa nähdä, kaatuuko tämä homma kokonaan, jos
Donald Trump selviytyy jatkokaudelle. Vaarana on, että kansainvälinen yhteistyö romuttuu tältä osin.

Ulkopolitiikka-lehden uusimmassa numerossa selostetaan tällaisten standardien merkitystä. Ruotsin ulkopoliittisen instituutin tutkija Tim Rühling julkaisi äskettäin raportin teknisten standardien politisoitumisesta, mikä on johtamassa siihen, että kokonaisia toimialoja voidaan lukita tiettyihin teknologioihin ja niiden toimittajiin vuosikymmeniksi.

”Kiina on pannut tämän merkille ensimmäisenä, ja viime aikoi
na Yhdysvallat on herännyt tähän – EU:n olisi myös syytä herätä”, sanoo Rühling.

Kiina otti opiksi siitä, kun se 2000-luvun alussa yritti rakentaa omaa 3g-verkkostandardia. Kun se ei kiinnostanut muuta maailmaa, niin Kiina lähti kansainväliseen yhteistyöhön 5g:n kehittämisessä.

Kansainvälisen teleliiton ITU:n pääsihteeri on nykyisin kiinalainen
Houlin Zhao ja sähköalan standardisointijärjestöä IEC:tä johtaa kiinalainen Shu Yinbao. Muutenkin kiinalaisten edustus kansainvälisissä standardisointiorganisaatioissa on viime vuosina lisääntynyt ja Kiinalta tulee jatkuvasti esityksiä uusista standardeista, joiden pohjana on tietenkin kiinalainen teknologia.

Eurooppa on tähän asti ollut hyvissä asemissa. Columbian yliopiston professori
Anu Bradford sanoo UP-lehdessä, että EU:n komissio tuntee nämä kuviot erinomaisesti, mutta Kiinan entistä vahvempi ote voi heikentää EU:n asemaa. EU nojaa markkinoiden epäpoliittiseen globalisaatioon, mutta Kiina tuo mukaan vahvasti geopolitiikan.

”Mitä enemmän geopoliittiset näkökulmat vaikuttavat päätöksentekoon, sitä enemmän päätöksiä joudutaan tekemään jäsenmaissa, ja sitä vaikeampaa EU:n on löytää yhteistä linjaa”, sanoo Bradford.

Viime päivinä on USA:ssa ollut esillä kasvojentunnistusteknologia. Sen käyttöä pitää nyt rajoittaa tai ainakin jotenkin tarkentaa. Vaan mitähän tekee veli kiinalainen, kun sillä on nyt pulmana Hongkong? Kiinassa ei korvaa lotkauteta, kun ihmisoikeusjärjestöt protestoivat.
Päinvastoin ihmisten tarkkailua tehostetaan. Nykyisin jo kun kiinalainen ostaa kännykän tai jonkin vastaavan laitteen, hänen kasvonsa skannataan talteen ja tiedostoihin. Jos tämä ei vielä koske hongkongilaisia, niin aivan kohta koskee.

Edes koronaviruksen takia pidettävät maskit eivät aiheuta ongelmia. Kiinalainen Hanwang Technology ilmoitti, että sen kehittämä järjestelmä tunnistaa kasvot oikein, vaikka naamalla olisi maski. Eli pankkirosvojenkaan tunnistamista eivät huivit pelasta.

Amerikassa on vaikeampaa. Meetoo- ja dtm-touhujen yhteydessä on nimittäin huomattu, että mustaihoisten tunnistamisen on vaikeampaa. Ei kai se mikään ihme olekaan. Jos musta mies keskellä yötä varastaa mustan Buickin, niin vedenpitävää kasvojentunnistusta on hankala todentaa. Kiinassa ei tätä ongelmaa ole, koska afrokiinalaisia ei siellä paljon liiku.

Kansainvälinen kilpailutilanne kokonaisuudessaan on siis muuttunut, kuten entinen ulkoministeri
Henry Kissinger sanoi marraskuussa USA:n ja Kiinan suhteiden kansallisen komitean tilaisuudessa New Yorkissa: Yhdysvaltojen on aika tunnustaa, että Kiinasta on tullut sen tasavertainen kilpailija; jos ei löydetä yhteistä säveltä Kiinan kanssa, voi lopputuloksena olla edellistä maailmansotaa pahempi konflikti.

kari.naskinen@gmail.com