torstai 21. toukokuuta 2020

Michael Landon ja muita tuttuja

Nyt kun joka iltapäivä tulee televisiosta Pieni talo preerialla ja Bonanzaa odotellaan, selasin yhtä tv-kirjaa puolen vuosisadan takaa. Urpo Virkkusen kirjassa Kuka on kuka TV:ssä (1970) kerrotaan, keitä yhteisiä tuttuja meillä silloin oli. Michael Landon oli suurimpia tähtiä, ensin pikku-Joena Bonanzassa ja sen jälkeen uudisasukasperheen isänä Minnesotassa. Landon sopi hyvin suomalaisten suosikiksi, sillä ennen tv-uraansa hän oli aloittanut urheilu-uran ja heittänyt keihästä yli 65 metriä. Tietenkin kirjassa esitellään myös Bonanzan Dan ”Hoss” Blocker ja Lorne Greene. Se oli sitä aikaa, kun Suomessa oli vain kaksi tv-kanavaa. MTV toimi jo, mutta se sai näyttää ohjelmiaan vain Yleisradion kanavilla.

Urpo Virkkunen oli Radiokuuntelija- ja Antenni-lehtien päätoimittaja. Kirjan kansikuvassa ovat suosittujen liikenneohjelmien tekijä Veikko Pajunen, Sopotin laulukilpailuvoittaja Marion Rung sekä ulkomaanelävien edustajina Mia Farrow ja Tom Jones. Viikosta ja vuodesta toiseen samat naamat pyörivät televisiossa, eikä kukaan kyllästynyt. Tätä samaahan se on nytkin, mutta kanavia on kymmeniä ja maksulliset päälle, joten aina voi hypätä johonkin muualle, kun käytössä on viimeisten vuosikymmenten paras keksintö kaukosäädin (toiseksi paras on takalasinlämmitin).





Matti Heinivaho
Sen ajan tv-kasvot palaavat joskus vieläkin kuvaruutuun, kuten tänä iltana
uutistenlukija Pertti Salolainen Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa. Tämän ohjelman tekijälle Juho-Pekka Rantalalle löytyisi Virkkusen kirjasta iso joukko mielenkiintoisia muistelijoita, sillä kirjassa esitellään 300 henkilöä, ja kun elossa oleviakin on, annan tässä vinkeiksi Lenita Airiston, Matti Heinivahon, Seppo Kannaksen, Hannu Karpon, Vieno Kekkosen, Viktor Klimenkon, Anssi Kukkosen, Yrjö Länsipuron, Timo Putkosen, Pasi Rutasen, Markku Veijalaisen ja Tauno Äijälän.


Seppo Kannas
Kirjassa on mielenkiintoisia tietoja kunkin henkilön kohdalla. Esimerkiksi
Jörn Donner kertoo, ettei ole viiteen vuoteen nähnyt yhtään tv-ohjelmaa, joitakin urheilujuttuja lukuun ottamatta, koska ei omista televisiota.

Ennen oli tuotemerkkien puffaaminen ankarasti kielletty television ohjelmissa. Nuorten tanssihetken juontaja Antti Einiö muistelee kuitenkin yhden juontonsa ennen pianisti Rune Öfvermanin esiintymistä: ”Hän soittaa kappaleen Old Spice – sehän on myös hyvää partavettä, kuten tiedätte.”

Naapurivisa-tietokilpailuista tuttu Hardi Tiitus tunsi Suomen televisio-ohjelmat. Kerran hän tuli MTV:n vieraaksi ja istuttuaan isäntien pöytään otti olutpullon ja kysyi, eikä teillä olekaan Upo-jääkaappia. Sitten tarttui pöytäliinaan ja arveli, lieneekö se edes Sunolla pesty. Ville Salmista kätellessään Tiitus kysyi, onko teillä Asko-kodintili.


Hannu Karpo




Juhan af Grann veti Suomi eilen -ohjelmaa, jonka tunnuksena aina alussa oli oikea kukko. Ennen yhden ohjelman alkua af Grann juotti kukolle votkaa, jotta se elehtisi vähän pirteämmin. Hyvin se menikin, mutta myöhemmin kukko kuoli krapulaan.

Kuulentoja ja muita avaruusjuttuja katsojille selittänyt lentokapteeni
Börje Hjelm oli aatteen mies, joka toivoi tv-ohjelmiin ”sinivalkoista asiallisuutta ja viihdettä. Vastustan tv:n yrityksiä sosialisoida mielipiteitä ja asenteita.”

Yhtä aatteellinen oli ainakin 50 vuotta sitten
Kristiina Halkola, joka ei missään tapauksessa suostunut näyttelemään omia vasemmistolaisia mielipiteitään vastaan.


Tuula Rosenqvist
Tv 2:n pääkuuluttaja Tuula Rosenqvist (ent. Ignatius) sanoi pysyvänsä Teija Sopasen kanssa talossa niin kauan kuin pojat laittavat heille niin hyvät valot, ettei heidän ikänsä näy. Vuonna 1974 valoteho loppui, koska silloin Tuula jäi pois töistä.

Politiikantoimittaja
Niilo Ihamäki kertoo Rafael Paasion aina haastatteluissa naputelleen jalallaan lattiaa ja se kuului: ”Aluksi yritin asettaa jalkani Paasion jalan päälle, mutta lopulta ostimme pienen nukkamaton, joka vaiensi naputteluäänen.”

Ajankohtaisjuttuja tehnyt Leo Matis törmäsi kerran kapellimestari Paavo Berglundiin. Näyttää jotenkin tutulta, mutta ei tule mieleen. Sitten Berglund sanoo sukunimensä, mutta vieläkään Matis ei muista muuta kuin että on kai musiikkimiehiä. Mitähän soitatte, kysyy Matis, viuluako? Kyllä, murahtaa Berglund, josta ilahtuneena Matis jatkaa keskustelua: ”Meilläkin on uutistoimituksessa yksi Börje Holmlund, joka soittaa viulua.”

Ylen kepulainen ohjelmajohtaja
Pekka Silvola olisi tällä hetkellä erittäin tyytyväinen Yleisradion ohjelmapolitiikkaan: ”Ihanteeni on monivärinen televisio, sellainen jossa kaikki sateenkaaren värit ovat edustettuina.”

kari.naskinen@gmail.com