torstai 2. toukokuuta 2019

Monet ihmiset kansalaisuuden kuilussa

EU-vaaliehdokkaita oli vappuna toreilla puhumassa. Ennakkoäänestys alkaa vajaan kahden viikon kuluttua. Lahdessa ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomatkin aloitti jo vaalikampanjansa vetämällä etusivun yli ison otsikon: ”Onko tälläkään kertaa syytä äänestää?”

Tällainen johdatteleva kysymys on porvarilehdessä aiheellinen, koska hyvä äänestysaktiivisuus hyödyttää aina vasemmistoa. Eduskuntavaalien tulokset ovat tästä hyvinä todisteina. Kun äänestysprosentit sotien jälkeen olivat suurimmillaan 1962 ja 1966, peräti 85 prosenttia, nousivat SDP:n, SKDL:n ja TPSL:n yhteinen kannatus ensin 46:een ja sitten 51 prosenttiin. Nyt kun äänestämässä kävi vain 72 prosenttia, oli vasemmiston kokonaiskannatus 26 prosenttia.

Tietenkin tähän kehitykseen on muitakin syitä, mutta tutkijoidenkin mukaan äänestysaktiivisuus joka tapauksessa heijastuu oikeiston ja vasemmiston väliseen kannatuseroon. Tämän vuoden eduskuntavaaleista ei vielä kaikkea analysointia ole saatu valmiiksi, mutta esimerkiksi vuoden 2015 vaaleissa alle 12 000 euroa vuodessa ansaitsevien äänestysprosentti oli 53 ja yli 52 000 euroa ansaitsevien 87.

Töissä olevista jäivät vuoden 2015 vaaleissa alhaisimpiin äänestysprosentteihin autojen- ja ikkunoidenpesijät, apulaisina rakennushommissa olevat ja tarjoilijat.

Helsingin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että tällaisella asetelmalla on haitallinen vaikutus demokratian kannalta: ”On kestämätöntä, että tietyt kansalaisryhmät äänestävät säännöllisesti vähemmän kuin toiset ja ovat kansalaisuuden kuiluissa, joista heidän äänensä ei kuulu yhtä hyvin kuin muiden ryhmien.”

Kenen syy? Äänestämättä jättävien itsensä tietenkin. Osa ei ole koskaan viitsinyt, koska eivät välitä näistä asioista ollenkaan. Yksi osa on sitten niitä, jotka ovat lopettaneet äänestämisen, koska ”mitään ei kuitenkaan tapahdu”. Näitä pettyneitä on eniten vasemmistopuolueita joskus äänestäneissä. Juuri nyt on kuitenkin käynnissä muutos, joka on vienyt vasemmiston äänestäjiä perussuomalaisten kannattajiksi, sillä tämän uudehkon puolueen uskotaan olevan myös uusi mahdollisuus saada itsensä pois sieltä pettymysten kuilusta. Erikoista tässä vain on se, että näin menetellessään ennen vasemmistoa äänestäneet ovat nyt siirtyneet oikeistopuolueen äänestäjiksi. Että jos sieltä löytyisi pelastus?

EU-vaaleissa Etelä-Suomen Sanomien toive toteutuu. Eurovaalien äänestysprosentti on Suomessa pudonnut 20 vuodessa 60:stä 39 prosenttiin, ja sama on tapahtunut koko EU:n alueella, jossa viisi vuotta sitten jäätiin 43 prosenttiin. Kuilu syvenee.

kari.naskinen@gmail.com