torstai 12. tammikuuta 2017

Väkivalta sallitaan, mutta ei olalle taputtamista

Jos jääkiekossa haluttaisiin päästä eroon nyrkkitappeluista ja muusta sääntöjenvastaisesta väkivallasta, se olisi hyvin yksinkertaista: jokaisesta tappelusta määrättäisiin automaattisesti 15-20 ottelun pelikielto, pelaajilta vastaava osuus palkasta pois ja ne rahat jääkiekkoyhtiöiden pitäisi lahjoittaa johonkin hyväntekeväisyyteen. Tällaiseen ei kuitenkaan mennä, koska jääkiekkobisnes haluaa säilyttää väkivallan osana lajia.

Jokin aika sitten Leo Komarov taputti NHL:ssä vastustajajoukkueen pelaajaa kevyesti olkapäälle tehtyään maalin. Tästä nousi iso puheenaihe, koska moinen taputtelu katsottiin epäurheilijamaiseksi teoksi. Jäähyrangaistusta siitä ei pystytty antamaan, mutta Komarov sai haukut kauttaaltaan.

Jalkapallossa ongelmat ovat katsomossa, jääkiekossa kentällä. Molemmissa lajeissa on kyseenalaista viedä lapsia katsomaan pelejä.

Jalkapallossa yritetään monin keinoin kitkeä katsomoväkivalta pois, mutta jääkiekkoon katsotaan nyrkkitappeluiden kuuluvan. Annetaanhan niistä muodollisia jäähyjä ja pieniä pelikieltojakin, mutta ei puhettakaan, että väkivalta kokonaan haluttaisiin pois.

Olen seurannut aktiivisesti jääkiekkoa yli 50 vuotta, ja varsinkin viimeisten parin vuosikymmenen aikana väkivallasta on Suomessa tullut lajiin näkyvästi kuuluva osa. NHL:ssä kehitys on ollut päinvastainen, eivätkä yleisömäärät ole siellä vähentyneet. Suomalainen ja eurooppalainen jääkiekko ovat jääneet jälkeen siitä kehityksestä, mitä Pohjois-Amerikassa on tehty sen hyväksi. SM-liiga näkee jääkiekon väkivaltaviihteenä ja uskoo sen vetävän yleisöä. Olisi syytä vaihtaa strategiaa, josko se osaltaan auttaisi muuttamaan suuntaa alentuneissa yleisömäärissä.

kari.naskinen@gmail.com