keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Jääkiekkoilijat eivät olisi pysyneet Mozartin kyydissä


Pelien määrää pitää vähentää, vaativat jääkiekkoilijat. SM-liigan runkosarjassa jokainen joukkue pelaa 60 ottelua, joiden jälkeen tulevat pudotuspelit. Lisäksi osa SM-liigajoukkueista osallistuu Euroopan ”mestaruusliigaan”. Asian otti julkisuudessa esille HIFK:n Teemu Ramstedt. (HS 14.1.2015).

Palautui mieleen syksyllä lukemani Antti Vihisen kirja W.A. Mozartista, joka 1700-luvulla teki valtavia keikkakiertueita. Yksikin reissu eri puolilla Eurooppaa kesti kolme ja puoli vuotta, hevosvaunuilla tuhansia ja tuhansia kilometrejä.

Jokereiden t-paidan selkäpuolella on luettelo sen tämän KHL-kauden 30 kotipelistä. Toiset 30 pelataan vieraissa ja päälle tulevat pudotuspelit. Vihinen kirjoittaa, että ”jos Mozartin keikkareissusta olisi tehty kiertuepaita, ei t-paidan selkäpuoli olisi riittänyt kaikkien konserttipaikkojen luettelemiseen”.

Jääkiekkoilijat matkustavat mukavasti linja-autoilla ja lentokoneilla, ja jos ollaan vähän kauempana, yövytään hyvissä hotelleissa. Mukana on huoltajia, hierojia, fysioterapeutteja ja kaikkea tarvittavaa niin, että sen mukavammaksi ei jääkiekkoilijoiden olemista ole mahdollista järjestää. ”Ihmelapsi” Wolfgang Amadeuksella oli mukanaan isä ja sisko sekä ammattilaisina jonkinlainen ”roudari” ja kampaaja.

Mozartin lapset sairastelivat ja myös aikuisille reissaamisen henkiset ja fyysiset rasitukset olivat suuria. – ”Metsät vilisivät rosvoja, hevoskyydit olivat epämukavia ja majatalot useimmiten täysin kelvottomia. Juomavesi oli niin surkeaa, että sen pilaantunutta makua petrattiin usein sekoittamalla veteen viiniä. Hygienian puute ja huono vesi möyhensivät ihmiskehoista kulkutaudeille ja sairauksille otollisen kasvualustan.”

Teemu Ramstedt ei olisi tätä menoa kestänyt kovin pitkään.

Vihinen kirjoittaa, että nykyihmisille välitetty kuva eri Mozart-elokuvissa on täysin väärä. Elokuvien mukaan Mozart esiintyi loistokkaasti valaistuissa oopperataloissa, puhtoisissa vaatteissa ja muutenkin vöyräissä puitteissa. Ei pidä paikkaansa. Pääasiassa konserttipaikat olivat huonosti valaistuja, kylmiä ja vetoisia.

Jääkiekkoilijat ovat toista maata. He eivät halua pelata areenoiden kirkkaissa valoissa niin paljon kuin kiekkobisnes edellyttää. Vaikka SM-liigan katsojamäärät ovat nyt vähentyneet, niin tosiasia kuitenkin on, että pääsylipputuloja saadaan otteluista, ei harjoituksista. Kehityssuunnan olisi tässä mielessä oltava päinvastainen kuin on mukavuutta rakastavien pelaajien halu. Siis kausi pitemmäksi ja enemmän pelejä.

kari.naskinen@gmail.com