keskiviikko 6. elokuuta 2014

Pietari - Petrograd - Leningrad - Pietari - Putingrad


Maakaasu- ja öljykonserni Gazprom on Venäjän suurin yhtiö. Sen tytäryhtiö Gazprom Neft vastaa konsernin öljyntuotannosta, -jalostuksesta ja huoltamotoiminnasta. Vuonna 2011 Gazprom Neft muutti pääkonttorinsa Moskovasta Pietariin, johon se kohta alkaa rakentaa pääkonttorikseen Euroopan korkeinta rakennusta (463 m). Tämäkin osoittaa Pietarin isoa roolia Venäjällä.

Vuosina 1712 - 1918 Pietari oli Venäjän pääkaupunki, ja edelleen se on selvästi Venäjän kulttuuripääkaupunki. Se on Anna Ahmatovan, Pushkinin, Gogolin, Dostojevskin, Gergijevin sekä myös Leninin ja Putinin kaupunki. On ollut kuitenkin yksi, joka ei Pietarista pitänyt: Stalin nimittäin syrji Leningradia – ei koskaan edes käynyt siellä. Mahtoi olla kateellinen kaupungin Lenin-nimestä.


Kaupungin nimen kanssa onkin ollut vaikeuksia. Kun Pietari Suuri päätti perustaa kaupungin 1703 Nevanlinnan paikalle, tuli nimeksi alkujaan hollanninkielinen Sankt Pieterburg, "Pyhän Pietarin linna" apostoli Pietarin mukaan. Raamatun Pyhää Pietaria pidettiin kaupungin pyhänä suojelijana. Sittemmin i-kirjain jäi nimestä pois, joten siitä tuli Sankt Peterburg, Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä 1914 saksalaisvastaisuus kasvoi, ja kaupungin liian saksalaiselta kuulostanut nimi venäläistettiin muotoon Petrograd. Leningradina kaupunki oli 1924-91.

Kun Neuvostoliitto muuttui takaisin Venäjäksi, muuttui Leningradin nimi taas Pietariksi, mutta enää ei muistella Pyhää Pietaria, vaan Pietari Suurta.

Iso osa kaupungin asukkaista pitää kuitenkin itseään leningradilaisina. Jääkiekkojoukkue SKA:llakin on kahdenlaiset pelipaidat, toisen rinnassa on nimilyhenne CKA ja punainen tähti, toisessa lukee vinottain (kun on pitkä sana) Leningrad. Minullekin Pietari on edelleen Lenski – ja sopiikin hyvin, kun se samalla muistuttaa Pushkinista.

Lempinimiä kaupungilla on paljon, tärkeimpänä niistä Sankareiden kaupunki. Sillä viitataan toisen maailmansodan aikaiseen piiritykseen, joka kesti syyskuusta 1941 tammikuuhun 1944 lähes 900 päivää. Natsi-Saksa piti Leningradia kurimuksessa, jossa kuoli arviolta 700 000 ihmistä. Vuonna 1945 Leningradille myönnettiin Neuvostoliiton sankarikaupungin arvonimi.


Muita Leningrad-Pietarista käytettäviä nimiä ovat Pohjoinen pääkaupunki (erotuksena Moskovasta), Pohjolan Rooma, Pohjolan Venetsia, Pohjolan Palmyra, Kolmen vallankumouksen kaupunki, Vallankumouksen kehto, Valkeiden öiden kaupunki ja Vaskiratsastajan kaupunki (Pietari Suuren hienon ratsastajapatsaan mukaan).

Pietari-Paavalin linnakkeen iskulause on: ”Pietari on Venäjän valtion linnake.” Pietarin on aina myös haluttu olevan Venäjän ikkuna Eurooppaan. Gazpromin tornista tulee niin korkea, että sieltä varsinkin tulee näkemään hyvin länteen.


Mutta miten on Pietarin nimen kanssa? Vuonna 2005 suomalainen Elena Hellberg-Hirn sai arvostetun venäläisen Antsiferovin palkinnon parhaasta Pietaria käsittelevästä kirjasta. Kirjan nimi on Leninburg (SKS, 2003). Kirjoittaja mainitsee myös nimen Putingrad, kuten kaupungin nimi myös kuuluu kansan suussa.


kari.naskinen@gmail.com