tiistai 29. toukokuuta 2012
Ajassa 60 vuotta taaksepäin
Vuoden 1963 euroviisujen Suomen karsinnan voitti Irmeli Mäkelän esittämä Muistojeni laulu. Irmeli Mäkelä ei kuitenkaan Yleisradiolle kelvannut, vaan hänen tilalleen Eurovision laulukilpailuun lähetettiin Laila Halme. Aikoinaan Irmeli Mäkelä lauloi myös Erik Lindströmin yhtyeen solistina, ja lauloi taas tiistai-iltana, kun Sibeliustalossa oli Lindströmin 90-vuotiskonsertti.
Tuo konsertti vei ajassa vielä pitemmälle taaksepäin, 1950-luvulle. Kuultiin mm. Lindströmin ensimmäinen levytetty iskelmä Armi (1952), jonka hän kertoi alun perin säveltäneensä vaimolleen Vuokolle, mutta kun Armi Kuuselasta sitten tuli Miss Universum, haistoi levy-yhtiö tilaisuuden tulleen ja muutti laulun nimen Armiksi. Sibeliustalossa laulun esitti Erkki Liikanen, joka myös toimi Lindströmin yhtyeen rumpalina. Liikanen oli ensimmäisen kerran Lindströmin yhtyeessä jo 1959, jolloin Lindström oli palkannut tämän 16-vuotiaan kotkalaispojan rumpalikseen.
Hieno konsertti. Tulivat mieleen ne nuoruusvuodet, jolloin minäkin Grundig-kelanauhurilla tallensin kaiken mahdollisen iskelmämusiikin. Silloin ei tekniikka ollut kuten nykyisin, vaan nauhoitus tapahtui Grundigin mikrofonilla, joka pantiin radion eteen. Joskus nauhoitus meni pieleen, kun äiti tuli kiellosta huolimatta veljeni ja minun huoneeseen ja sanoi, että syömään. Siihen se syömäänkehotus sitten jäi mukaan nauhoitukseen.
Konsertti oli iskelmä- ja swing-musiikin juhlaa. Nykyisin tämänlaatuista musiikkia ei juurikaan tehdä. Enää ei lauluja myöskään katkaista instrumentaaliesityksillä. Nyt katkaistiin. Omia soolojaan esittivät vuorotellen Seppo Hovi pianolla, Markku Johansson trumpetilla, Pentti Lasanen klarinetilla, Wade Mikkola bassolla, Pekka Toivanen saksofonilla, Erkki Liikanen rummuilla ja tietenkin Lindström vibrafonilla.
Levyiltä tällaista musiikkia sentään vielä kuulee. Tamperelais-lahtelainen levy-yhtiö Salix nimittäin tuottaa levyjä vanhoista iskelmistä, ja viimeksi kuuntelin äskettäin myyntiin tullutta levyä, jossa Mikko Järvisen ja Martti Siiriäisen laulamissa kappaleissa instrumentaalisooloja esittävät mm. Pauli Granfelt (viulu), Aaro Kurkela (harmonikka) ja Risto Pensola (saksofoni).
Erik Lindström on mestari. Edelleen musiikkia syntyy, ja syntymäpäiväkonsertissakin kuultiin kaksi kantaesitystä. Oli hieno ilta. Samaa mieltä oli varmaan koko tuhatlukuinen yleisö, joukossa vilahtaneina ainakin myös Eino Grön, Matti Heinivaho, Lasse Könönen ja Kari Tuomisaari.
Juhlakonsertin kaksi muuta naissolistia olivat Eija Kantola ja Kristiina Lanki. Saman ohjelmiston Lindströmin ”Dream team” ja solistit esittävät Tampere-talossa 24.10. Sielläkin kuullaan Lindströmin hienot sävellykset Etkö uskalla mua rakastaa, Pikku midinetti, Ranskalaiset korot ja Muistatko Monrepos´n, josta tuli Suomen ensimmäinen kultalevy Annikki Tähden laulamana 1955.
Lindström siis vietti 90-vuotissyntymäpäiväänsä Sibeliustalossa, ja huumori pelasi. Kun yleisö ei meinannut lopettaa taputtamista ja lähteä pois salista, sanoi Lindström Seppo Hoville, että soitapas nyt sillä hanurillasi sellainen lähtömarssi niin kuin urkurit kirkossa, että osaavat lähteä pois. Mutta jatketaan siis syksyllä Tampereella.
kari.naskinen@gmail.com