keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Kun alueena on koko maailma, on turha valittaa jostakin pienestä hajasijoituksesta

Helsingissä jotkut valkokaulusherrat ja heidän daaminsa itkevät sitä, kun joitakin valtion virastoja siirretään muualle maahan. Joutuu muuttamaan ehkä Kotkaan tai peräti jonnekin kauas susien asuma-alueille. Kun sitten suomalainen paperitehdas ilmoittaa siirtyvänsä Etelä-Amerikkaan tai elektroniikkatehdas Kaukoitään, herrat vain pyörittelevät silmiään ja sanovat, että me elämme nyt globaalitaloudessa, tämä on ymmärrettävä.

Viimeksi tehtiin päätös, että Metsäntutkimuslaitos heivataan Vantaalta Joensuuhun, ja Metsäkeskuksen pääkonttori perustetaan Lahteen. Työpaikat kuitenkin säilyvät.

Kotikaupungissani Lahdessa on tällä hetkellä iso poru siitä, kun ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjaa ollaan viemässä jonnekin muualle. Olen minäkin sitä mieltä, että ei missään tapauksessa, mutta kovin pieniä asioitahan nämä ovat. Kun opiskelijat tulevat kuka mistäkin, on aivan sama, missä koulutuspaikka on. Ei kai tässä ole kysymys Lahden asiasta, vaan niiden opiskelijoiden.

Eikä Lahden ammattikorkeakoulun tapauksessa muutenkaan puhuta varsinaisesti ollenkaan takapakista. Jos jokin koulutushaara poistuu, niin tilalle tulee jotakin muuta. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilualan koulutus (Wetterhofin Hämeenlinnan yksikkö) on siirtymässä Lahteen, joka enemmän onkin muotoilu- kuin teatterikaupunki.

Metsälaitosten alueellistamisveivauksen aikana joku lahtelainen napamies sanoi, että Lahti on Metsäkeskukselle parempi paikka kuin Joensuu, koska Lahti on niin lähellä Helsinkiä. Jos tämä olisi logiikka, niin miksi kaikki tärkeät virastot ja laitokset eivät sitten ole Helsingissä tai vähintään Espoossa?

kari.naskinen@gmail.com