tiistai 27. lokakuuta 2009

Aku Ankka, Jerry Cotton ja ET

Joku sanoi radiossa, että miehille tarkoitetun kioskikirjallisuuden menekki on oleellisesti vähentynyt. Näin siksi, että varsinkaan nuoret miehet eivät enää lue, vaan istuvat tietokonepelien äärellä. Tarkistin asian, ja totta on. Enää en löytänyt tämän lajin kirjoja tai lehtiä muita kuin Jerry Cottonin. Eivät taida enää ilmestyä Marc Brodyt, Carter Brownit, Larry Kentit, Ed McBainit, K.T. McCallit eivätkä Max Strongit?

Aikoinaan ne olivat tärkeitä. Ne toimivat 12-16 vuoden iässä siltana oikeaan kirjallisuuteen siinä vaiheessa, kun ei vielä päässyt lainaamaan kirjoja kirjaston aikuisten osastolta. Aku Ankka opetti lukemaan ja Jerry Cotton teki lukemisesta intohimon.

Tälle Jerry Cotton -sillalle päästiin, kun oli ensin opeteltu lukemaan Aku Ankan avulla. Aku Ankka alkoi ilmestyä Suomessa 1951, ja minullekin isä tilasi sen 6-vuotissyntymäpäivälahjaksi 1952. Ei tarvinnut vanhempien kanssa tavata kaikkein lapsellisimpia satukirjoja, vaan monien muiden tavoin opin lukemaan kerran kuussa ilmestyneen Aku Ankan avulla jo ennen kouluunmenoa.

Aku Ankka on edelleen voimissaan, vaikka senkin lukijakuntaa houkutellaan kiivaasti tietokoneiden pariin. Aku Ankan levikki on 325 000. Merkittävää on, että suunta on kasvava; kymmenen vuotta sitten levikki oli 265 000.

Aku Ankkaa suurempi levikki on vain Helsingin Sanomilla, 412 000. Kuvaavaa nykytilanteelle on, että Hesarin ja Akun jälkeen kolmanneksi suurin on eläkeläisille tarkoitettu ET-lehti, 252 000. Menee 5-10 vuotta, niin ET on Suomen laajalevikkisin lehti.

Jerry Cottonin levikki oli parhaimmillaan 70-luvulla noin 40 000. Tämän päivän lukuja en mistään löytänyt. Enkä enää löytänyt myöskään syytä lukea lehteä, sillä kovin heppoiseksi on teksti mennyt. Nyt kokeeksi lukemani tarina oli auttamattoman tylsä, ja kieli huonoa. Ketkähän näitä tekstejä nykyisin väsäävät? Lehtiä julkaisee oululainen Musiikki-Mainos ky Juntunen.

Jerry Cotton alkoi ilmestyä Saksassa 1954 ja Suomessa 1961. Aikoinaan alkuperäistarinoita käänsivät saksasta suomeksi tai kirjoittivat omia jutujaan mm. Tapani Bagge, Simo Hämäläinen, Juhana Lepoluoto, Pentti Pesä ja Seppo Tuisku, joka aikoinaan toimi myös Outsiderin eli Aarne Haapakosken haamukirjoittajana, kun Haapakoski itse ei ehtinyt väsätä kaikkia Pekka Lipposen ja Kalle-Kustaa Korkin seikkailuja.

Jotakin tuttuakin löysin. FBI:n ”G-miehen” Jerry Cottonin ase on edelleen ysimillinen Sig Sauer. Sen sijaan vanha Jaguar E-type on vaihtunut Jaguar XKR Coupeen - oli ollut pakko vaihtaa, kun kertasinko räjäytti vanhan auton syksyllä 2000. (Sig Saueriin luottaa nykysankareista myös Lionel Kasdan.)

Nyt lukemastani Cottonista en löytänyt mitään siteerattavaa. Toisin oli ennen:
• ”Olin täynnä virtaa kuin sähköaitaan kussut Duracel-pupu.”
• ”Jo Johannes Kastaja opetti Jeesukselle vertauksien käytön ja samalla rivien välistä vttuilun jalon taidon.”
• ”Milloin mies tulee vanhaksi? Nuorena unet ovat märkiä ja pierut kuivia. Vanhempana se on toisinpäin.”
• ”Ruumis kaipaa tupakkaa, sielu viinaa.”
• ”Katumuksen paras vaihe on synnin tekeminen, sanoo arabialainen sananlasku.”

kari.naskinen@gmail.com