maanantai 30. syyskuuta 2024

Telegram on tärkeä mutta vaarallinen vastarintaväline


Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura sekä
Idäntutkimus-lehti järjestivät Zoomissa seminaarin, jossa tarkasteltiin vastarinnan muotoja sodanaikaisella Venäjällä, maanpaossa, Ukrainassa ja verkossa. Yhdessä alustuksessa yliopistonlehtori Saara Ratilainen Tampereen yliopistosta kertoi pääasiassa maanpaossa toimivan Venäjän feministisen sodanvastaisen liikkeen (FAS) aktivismista, jossa hyödynnetään paljon pikaviestisovellus Telegramia. Pavel ja Nikolai Durovin 2013 Lontoossa perustaman Telegramin ympärillä on sodan alkamisen jälkeen ollut paljon ja monenlaista kuhinaa. Durov on syntynyt Venäjällä, mutta hänellä on myös Ranskan kansalaisuus, joidenkin tietojen mukaan myös Arabiemiraattien kansalaisuus.

Varsinaisesti Telegramista alusti Pan-Euroopan instituutin erikoistutkija Hanna Mäkinen. Venäjä kielsi Telegramin jo 2018,
mutta ei se tällä hetkellä ainakaan täysin pimeänä siellä ole, ja nykytietojen perusteella Venäjä jopa puolustaa Durovin sananvapautta lännen vastakkaisia toimia protestoidessaan. Viime aikoina Telegram on joutunut Saksassa vastatuuleen, kun sen käyttäjiksi ovat ryhtyneet myös äärioikeistolaiset aktivistit, ja viime vuonna se määrättiin suljettavaksi Brasiliassa.

Telegramilla on muitakin huonoja puolia. Sen välityksellä käydään huumekauppaa Suomessakin. Rahanpesuunkin on Telegram tarjonnut mahdollisuuksia, kuten poliisitutkinnassa on voitu todistaa. Kaikkiaan Telegramilla on maailmassa satoja miljoonia aktiivisia käyttäjiä.

Hanna Mäkinen ja Saara Ratilainen sanoivat, että tällaiset viestintävälineet ovat
joka tapauksessa ainoita mahdollisia vastarintatiedon levittäjiä Venäjällä, koska perinteiseen mediaan ei vastarinta siellä pääse.


”Heti sodan alkuvaiheessa Telegram kertoi, että kysymys ei todellakaan ole mistään vaatimattomasta erikoisoperaatiosta, vaan sodasta. FAS levitti omaa informaatiotaan kertomalla sodan seurauksista, ja myöhemmin paljasti myös liikekannallepanon seuraukset. Venäjän sisäistä kehitystä on selitetty ja on myös tuotu esille, ettei koko kansa ole sodan takana, vaikka sota on monin paikoin tullut jo osaksi arkitodellisuutta”, sanoi Saara Ratilainen.

Idäntutkimus-lehden vastarintanumerossa 2/2024 kuitenkin korostetaan, että
sodanvastainen aktivismi ei Venäjän alati kasvavan autoritarismin ja kansalaisyhteiskunnan alasajon keskellä ole helppoa. Telegram-aktivismikin joutuu tasapainoilemaan sen välillä, mitä aktivismin muotoja Telegram palveluna mahdollistaa ja mikä Venäjällä oleville toimijoille on turvallista. Poliittisia vankeja Venäjällä on jo toistatuhatta ja heidän joukossaan on monia sotaa vastustavia aktivisteja. Tuomiot ovat ankaruudessaan olleet kohtuuttomia. Yksi Venäjän tunnetuimpia sotaa vastustavista poliittisista vangeista on Saša Skotšilenko, joka protestoi sotaa vastaan osana FAS:n toimintaa. FAS perustettiin heti seuraavana päivänä hyökkäyssodan alkamisesta.

Venäjän johtavaksi poliittisen vastarinnan taistelijaksi
onnistui kuitenkin nousemaan Aleksei Navalnyi, joka joutui lopulta maksamaan siitä hengellään.Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila sanoi, että Navalnyi nousee maailmanhistorian vapaustaistelijoiden suurten nimien rinnalle, ja periksiantamattomasta taistelustaan oikeudenmukaisemman ja vapaamman Venäjän puolesta hänet toivon mukaan tullaan jonain päivänä muistamaan myös kotimaassaan.

”Jo 2013 Navalnyi paljasti netissä herrojen hankkimia Mersuja ja korruptio tuli esille rajusti. Vaikka Navalnyin liike perustui vahvasti populistisen johtajansa karismalle, ei kansanliike välttämättä kuole johtajansa mukana, vaan saattaa jopa vahvistua”, sanoi Lassila.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin tutkija Lina Klymenko tarkasteli esityksessään, miten presidentti Volodomyr Zelenskyi on käyttänyt talvisodan analogiaa osana Ukrainan vastarintaa. Klymenko on niitä asiantuntijoita, jotka tarkastelevat sitä elementtiä, että Ukrainan nykyinen sota riunnastettaisiin Suomen käymään talvisotaan. Talvisodan analogialle tuntuu Suomeasa ilevan kaikupohjaa, ja siitä ovat puhuneet myös presidentti Sauli Niinistö ja eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho Kiovassa vieraillessaan. (Zelenskyi ei tästä analogiasta tunnu ottavan kuitenkaan sitä osaa, että rauhaankin voisi tosissaan pyrkiä.)


Vielä lyhyesti energia-asiaa, josta Aalto-yliopiston Akseli Väliviita kirjoitti Idäntutkimus-lehdessä: Vaikka nesteytetyn maakaasun kauppa Venäjältä on toistaiseksi välttynyt EU:n pakotteilta, ei entisen kaltaiseen Euroopan ja Venäjän energiasuhteeseen ole paluuta. Euroopan radikaalisti laskenut riippuvuus Venäjän energiasta on vienyt Venäjältä mahdollisuuden energia-aseella uhkailuun, minkä vuoksi hyökkäyssota on kokonaisuudessaan heikentänyt Venäjän geopoliittista asemaa.

(Tämän jutun otsikkokuva on Idäntutkimus-lehden kannesta.)

kari.naskinen@gmail.com