keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Palveluammatteihin saatava hymyileviä robotteja

Kahviloissa, kioskeissa, kirjastoissa ja muissa palvelupaikoissa on menossa kilpailu, kuka henkilökunnasta pystyy pisimpään näyttämään nyrpeää naamaa. Toinen osa kilpailusta koskee palvelun jäykkyyttä.


Yhtenä päivänä soitti DNA:n puhelinmyyjä. Sieltä tulevat puhelut ovat yleensä hyviä, koska niissä tarjotaan vakioasiakkaalle edullisempaa sopimusta, ettei se vaan vaihda toiseen puhelinfirmaan. Tällä kertaa tarjoaja oli kuitenkin niin kova puhumaan, etten pysynyt perässä. Kaiken lisäksi tuli solkenaan sellaisia termejä, joita maallikko ei heti osannut mieltää.

Lisäksi sain haukut siitä, että sanoin iPadini olevan jo kahdeksan vuotta vanha. Sitä ei kuulemma voi enää päivittää. Intin vastaan, että ei mitään väliä, voiko vai ei, koska laite kuitenkin koko ajan toimii siltä osin, mitä tarvitsen.

Yritti myös houkutella vaihtamaan vanhan Nokia-puhelimeni uudemmanlaiseen, jollaisen saisin aika halvella lähimmästä DNA-kaupasta. Sanoin, etten tarvitse ja että tällaisen vanhanaikaisen kännykän kanssa vältän seuraukset tietomurroista, joita ilmaantuu jatkuvasti.

Lopulta meni hermot, samoin seuraavaksi kirjastossa, jossa petolinnun perseeltä näyttänyt virkailija räpätti minulle palautusautomaatin muka vääränlaisesta käytöstä. Kuitenkin vika on siinä automaatissa, joka ei toimi yhtä hyvin kuin entinen.

Tuona päivänä ainoa paikka, jossa hermot eivät menneet, oli hammaslääkäri.

Koska palvelualoille valikoituu pääasiassa vastentahtoisesti työelämään suhtautuvia ihmisiä, pitää niihin tehtäviin kehittää robotteja, joiden naamaan maalataan hymyilevät huulet. Paitsi Alkoon, jossa on paras palvelu.

Alkoholista tuli mieleen äskeinen pikakäynti Jyväskylässä. Ravintolapäivällisellä käytyämme ajattelimme tutustua johonkin toiseenkin ravintolaan, jossa ottaisimme kahvit ja konjakit. Menimme Toivolan pihaan Cygnaeuksenkadun ja Hannikaisenkadun kulmatontille, jossa on ravintola. Siellä meidät kuitenkin torjuttiin, koska emme tulleet syömään, kahvin ja konjakin saisi ulkona olevasta kioskista ja voisi mennä istumaan ulos koville lankkupenkeille. Siellä oli siis otettu käyttöön 50 vuotta sitten ollut sääntö, että alkoholia ei myydä kuin ruuan kanssa.

Lähdimme hotellille ja minibaarista löysin pienet Absolut-, Jägermeister- ja konjakkipullot, jotka oli mahdollista nauttia ilman ruokaa. Kiukuissani join Absolutinkin, vaikka se on votkaksi kummallisen makuista jonkin ihme mausteen aiheuttamana.

Siinä kävellessämme hotellille olimme ohittaneet kaupungintaloksi luulemamme, mutta ison tekstin perusteella huomasimmekin, että se on nimeltään Kunnallistalo. Todennäköisesti on säästösyistä yhdistetty kunnalliskoti ja kaupungintalo samaan rakennukseen.

kari.naskinen@gmail.com